I en verden, hvor digitale medier og online annoncering stormer frem, glemmer mange værdien i trykte materialer. Men skilte virker altså stadig. Hvad ville du tænkte, hvis du gik ind i en stor produktionshal eller kontorbygning uden firmaets navn eller logo udenfor? Og hvad med reklametavler, busreklamer og den slags? Trækker det ikke stadig i din opmærksomhed? Jo, selvfølgelig gør det.
Den stigende efterspørgsel på digitale løsninger har også betydning for prisen på trykte materialer. Mange synes priserne virker høje i forhold til, hvordan prislejet er online. Prisdiskussionen kan vi tage en anden gang. For min pointe er i virkeligheden, at du skal huske at få noget for pengene. Vælg holdbare løsninger. Det er den bedste måde at få kvalitet for pengene, når vi taler trykte materialer.
Og nu var vi jo lige inde på det med udendørsskilte, som faktisk er et rigtig godt eksempel. Alle udendørsskilte, om vi taler facadeskilte, bannere eller reklamer, er udsatte. Vejr og vind herhjemme giver materialerne kamp til stregen. Hvordan holder du på skarpheden, farverne og undgår flossede kanter?
Jeg kan kun sige serigrafi. Her får du en metode, der tager over, hvor andre trykketeknikker må give op, når det kommer til holdbarhed.
Hvad er serigrafi?
Trykkemetoden her har mange navne. Du kender den måske bedre som silketryk eller grafisk fladtryk? Uanset navnet er teknikken den samme. Blæk presses igennem en ramme med silke spændt ud. Eller oprindeligt var det silke. I dag opererer mange trykkerier med fintvævet polyester eller nylon. På den måde opstår et billedfelt, hvori trykkeren dækker af med en skabelon til det endelige tryk.
Med en skraber trækkers den valgte trykfarve hen over billedet, som presses igennem de frie masker. For hver farve skal der bruges en ny ramme.
Det kan lyde som en langsommelig teknik, men i dag er teknologien heldigvis fulgt med trykkerierne. Det, som du derimod skal hæfte dig ved, er, at metoden kan bruges på et væld af materialer. Papir, glas, tekstil, metal. Serigrafi har ingen grænser.
Begynder du at kunne fornemme holdbarheden? Med stærke farvelag og et stort udvalg af underliggende materialer får du med serigrafi en metode, der skaber skilte til lige netop dit behov.
Hvad kan serigrafi bruges til?
På grund af den formidable holdbarhed og tilpasningsmuligheder bliver serigrafi brugt i utrolig mange sammenhænge. Det er eksempel en væsentlig del af grafisk produktion i forbindelse med både emballage, etiketter, hårde hvidevarer, CD’er, skilte, stearinlys og meget mere.
Det er altså en trykketeknik, der kan bruges i mange forskellige forbindelser. Derfor er det også vigtigt at kunne justere produktionens omfang. Har du bare brug for et enkelt facadeskilt eller skal der laves butiksflag til en hel kæde? Igen er serigrafi intet problem. Selvfølgelig er større serier som regel den mest økonomiske løsning, fordi stykprisen bliver mere konkurrencedygtig, men pointen er at serigrafi kan bruges til både små og store produktioner.
Så hvad skal du have lavet? Du kan læse mere om trykketeknikken og mulighederne lige her.