Den ulovlige guldminedrift er ved at ødelægge Amazonas

m13

Mange danskere byder det øgede fokus på miljømæssige spørgsmål på hjemmefronten velkommen. Den generelle konsensus er da også, at det er på høje tid, at der bliver gjort noget for f.eks. renere luft og pesticidefrit grundvand. Dette er selvfølgelig rimeligt nok, med det er dog mere end nogensinde vigtigt, at man udvider perspektivet til andre områder ude omkring i verden; F.eks. den ulovlige guldminedrift, der i skrivende stud finder sted i store dele af Amazonas i Sydamerika. Læs videre her.

Mikro-samfund midt i regnskoven

Det sydamerikanske land Peru bugner bogstaveligt talt med guld, og har – i lighed med Brasilien – i løbet af de sidste ti år haft et kæmpe problem med ulovlig guldminedrift. Disse ulovlige aktiviteter foregår især i områderne Madre de Dios og La Pampa, og minder på mange måder om en langt mere uhyggelig udgave af westernbyen Klondykes berømte guldfeber. Midt inde i regnskoven kan man således finde store guldgraverbyer, der hovedsageligt er sammensat af telte og hjemmelavede skure, der hurtigt kan flyttes, hvis myndighederne skulle være på vej (og områderne er desuden notorisk vanskelige at nå frem til).

guld

Ødelæggelsen af regnskoven går hånd i hånd med organiseret kriminalitet

Den ulovlige minedrift har tre altødelæggende konsekvenser, der går hånd i hånd med den organiserede kriminalitet, der står bag minedriften i området; nemlig de miljømæssige og menneskelige konsekvenser.

verden

 

  • Ødelæggelsen af regnskoven: den ulovlige minedrift rydder store områder af regnskoven, og efterlader kæmpestore øde månelandskaber med bogstaveligt talt hele søer af kviksølv i dens kølvand (kviksølvet bruges til at adskille guldet fra jorden).
  • Organiseret menneskehandel: midt i disse telt- og skurbyer bliver unge piger helt fra 12-års alderen hentet ind som prostituerede til de mange mandlige minearbejdere.
  • Konsekvenserne af den ulovlige minedrift rammer områdernes indfødte befolkning, der udover ikke at kunne brødføde sig selv længere, desuden også udsættes for forgiftning på grund af den store mængde kviksølv.

Del af et større socialt problem

Det der foregår i den peruvianske del af Amazonas afspejler et problem, som man kan finde i mange af fattigste lande verden over. For at slippe ud af fattigdommen, er mange peruvianere tvunget til at ignorere de menneske- og miljømæssige konsekvenser ved den ulovlige minedrift til fordel for at kunne brødføde deres familier; og hvis man sætter sig ideres sted, kan man selvfølgelig godt forstå, at de vælger at den kortsigtede løsning; også selv om det kommer til at koste en forfærdelig pris. Vi der lever under bedre vilkår, har måske et ansvar til at træde til med økonomisk hjælp, der kan hjælpe de allerfattigste i verden med at komme ud af fattigdommen, og samtidigt hjælpe planeten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *