Te: Et væld af smagsoplevelser!

m13

Mange drikker kun te når de er syge, eller når det er hundekoldt udenfor. Mange synes også at te smager bittert uden sukker eller honning i. Men at te er bittert og kedeligt i smagen, kan man næsten kun synes, hvis man aldrig har smagt ordentlig te. For te kan være en skøn drik – om så det er forår, sommer, efterår eller vinter!

Køber man te af høj kvalitet (hvilket man bl.a. kan på noru.dk), så er der ikke grænser for hvor nydelsesfuld en oplevelse, en kop te kan være. Men det er selvfølgelig ikke nok, at teen er af høj kvalitet – det skal også være den rigtige smag! Helt overordnet set, deles te op i 6 kategorier: Sort te, grøn te, hvid te, oolong te, rød te og urtete. I det følgende bliver de forskellige kategorier kort forklaret.

Sort, grøn, hvid, oolong, rød og urte – der er nok forskellig te at vælge mellem!

Te er i udgangspunktet altid fremstillet af blade fra tebusken (camellia sinensis), medmindre det er mærket ”urtete” eller ”rød te”. Sort, grøn, hvid og oolong te er alle fremstillet af tørrede blade fra tebusken. Forskellen mellem de tre er således ikke planten, men derimod forarbejdningen af denne. Når der skal fremstilles hvid te, plukkes tebladene tidligt, inden busken går i blomst.

Bladene tørres nænsomt, og forarbejdningen er derfor sparsom. Grøn og sort te plukkes begge senere på året, og forskellen på de to typer te skyldes forarbejdningen. Grøn te tørres blot, og sort te er grøn te, som knuses og iltes. Oolong er en mellemting mellem grøn og sort te, dvs. at det er blevet iltet, men ikke lige så meget som sort te.

Ift. indholdet af koffein, så indeholder sort te mest, derefter grøn, så oolong og til sidst hvid te, som næsten ikke indeholder noget koffein. Urtete er udtræk, som er lavet af alle mulige andre planter end tebusken (fx kamille).  Rød te er fremstillet af nåle fra den sydafrikanske busk ”rooibos”. Som regel indeholder hverken urtete eller rød te koffein, idet dette stof er særegent for tebusken (og kaffebønner selvfølgelig, men det er en helt anden historie).

Sæt dig ind i dine behov og præferencer

Grøn te bliver ofte betegnet som bitter. Dette skyldes, at grøn te er en relativt fersk te, idet den ikke bliver iltet. Men køber man ordentligt kvalitet, brygger ved den rigtige temperatur, og lader man den ikke trække for længe, så smager den som regel dejligt. Generelt har sort te en mildere smag, og oolong er således smagsmæssigt heller ikke så bitter som grøn te.

Mildest er dog hvid te, fordi den plukkes så tidligt på året. For alle fire typer te, gælder det imidlertid også, at de fås tilsat anden smag: Appelsin, citron, ingefær, bær, kvæde, etc. Således gælder det om både at sætte sig ind i hvilken te man har behov for (ift. koffein), hvilken grundlæggende smag man foretrækker (sort, grøn, hvid eller oolong) og hvilke tilsatte smage man evt. foretrækker.

Men husk: Læs altid på pakken ift. hvilken temperatur og trækketid der anbefales for den specifikke te. Ingen te smager særligt godt, hvis den er brygget forkert!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *