Prioriter sundhed og træning

m13

Sundhed og træning hænger unægtelig sammen. Der er dog også andre parametre der spiller ind på din sundhed og det er vigtigt at prioritere, hvis du vil leve et langt og sundt liv. Nedenfor kan du læse meget mere om træning og motion, hvordan du indtænker kost og søvn samt vigtigheden at velvære for din sundhed.

Træning og motion

Når du træner og motionerer, kommer du i form over tid. Træning, herunder især konditionstræning, er med til at styrke immunforsvaret og mindske risikoen for en lang række sygdomme. Ligeledes giver træning en lykkefølelse da hjernen under træning frigiver endorfiner. Der er derfor rigtig mange gode grunde til at træning og motion er godt for din sundhed og bør indtænkes i hverdagen. Du opnår nemlig kun den ønskede effekt, hvis træningen er kontinuerlig og vedholdende. Man skal fortsætte sin træning for at bevare det ønskede udfald i form af øget sundhed.

For at få træning og motion til at blive en del af din hverdag, må du finde en træningsform der passer til dig og som du syntes er sjovt. På denne måde er der større chance for at være vedholdende med træningen også på lang sigt. Man kan sagtens skifte mellem træningsformer og mange gøre det i forhold til årstider, men de fleste har deres favoritter. Du kan med fordel også kombinere forskellige træningsformer og styrkelse af forskellige muskelgrupper. Et eksempel kunne være hvis man kan lide at løbe ude, men også går i fitness ved siden af eller har træningsfaciliteter hjemme. Ofte skal der ikke så meget til, fx blot et par håndvægte, en rigtig god romaskine, et løbebånd eller en kondicykel. Der kan også være begrænsninger i din fysik du skal indtænke i din træningsform, som fx et dårligt knæ eller lignende. Her kan det være at svømning, yoga eller cykling er det bedste, mens løb er det bedste for dig med dårlig skulder. Der kan være mange ting at tage forbehold for, men det vigtigste er at motivationen opretholdes.

motion

Indtænk kost og søvn

Kost og søvn har også stor betydning for sundheden. I forhold til kost er det vigtigt at leve sund; spise rigeligt med grøntsager og frugt og undgå kulhydrater og umættet fedt. Derudover bør du holde dig til sundhedsmyndighedernes anvisninger. Sund kost har stor betydning for ikke at udvikle en lang række af livsstilssygdomme, og ligeledes sikre at du kan leve et langt og sundt liv og bevare et godt velbefindende.

Søvnen må heller ikke undervurderes. Det er vigtigt at få tilstrækkeligt med søvn og hvis du har problemer med at sove, er det vigtigt at tale med lægen om det, da det er vitalt for din sundhed. Som tommelfingerregel må du sørge for at få dine 8 timer hver nat, ligesom det også kan have en effekt at gå i seng og stå op på samme tid hver dag.

Velvære som kilde til sundhed

Velvære er ligeledes vigtigt for din sundhed. Det er derfor vigtigt at gøre noget godt for sig selv. Det kan være at pleje sin krop, få en massage, kvalitetstid med dem man elsker, gåtur i naturen, eller hvad der nu giver dig velvære. Det er nemlig meget individuelt hvad der giver den enkelte velvære, men det er vigtigt at prioritere for et sundt indre. Sindet kan også blive sygt og det er det man prøver at modvirke ved at prioritere velvære som en del af sundheden. Jo mere jo bedre, men der skal naturligvis være balance i regnskabet. Det er blot vigtigt at huske sig selv og det der gør dig glad midt i kost, motion og søvn. Sund kost og motion er vigtigt, men der skal også være plads til at nyde livet fx med en god bøf, et glas vin, lidt slik og en film på sofaen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *