Dilemmaet med flygtningekvoter og asylansøgere

m13

De sidste par dage af den danske valgkamp har været præget af diskussionen omkring det danske optag af asylansøgere og kvoteflygtninge. Argumentet lyder fra de fleste partier, at vi skal fastholde et stop for asylansøgere og i stedet satse på at modtage kvoteflygtninge fra de store flygtningelejre uden for den danske grænse. Argumentet lyder, at netop denne måde at modtage flygtninge vil gøre det nemmere at håndplukke de rigtige flygtninge, som både er integrerbare og indstillet på et liv i Danmark, med alt hvad det indebærer. Spørgsmålet er så bare, om det er nok. Tallene fyger om sig, Alternativet forslår 2000 kvoteflygtninge om året, mens Socialdemokraterne åbner op for at modtage omkring 30.

Gigantiske lejre – både inden og uden for de europæiske grænser

Faktum er, at der i visse lande, som for eksempel Grækenland og Italien er kæmpe problemer med flygtninge, som holdes fanget i lejre under umenneskelige forhold. Kan man så give grækerne og italienerne skylden? I virkeligheden er det os nord- og midteuropæere, som siger nej ved grænserne. Det betyder, at europæiske lande med relativt sløve økonomier skal holde liv i et uhørt højt antal flygtninge, som man hverken kan sende videre eller hjem igen. Er det fair i et europæisk samarbejde, at vi på grund af geografi tørrer problemerne af på de sydlige lande i regionen? Det mener man ikke i Sydeuropa og måske derfor er indvandrekritiske partier på kurs mod større politisk magt i de pågældende lande. Hvad det øvrige EU vil gøre ved det, står endnu hen i det uvisse.

Argumenter for at tage de rigtige flygtninge

I Danmark hører vi argumenter fra midten af dansk politik om, at vi skal modtage de rigtige flygtninge. De flygtninge som er integrerbare og som vil det danske samfund. Tilbage står bare spørgsmålet om, hvordan vi i alverden skal vurderer det i praksis? og endnu mere relevant, er det overhovedet etisk korrekt at sortere mennesker i integrerbare og ikke-integrerbare kategorier?

båd

Et nej til menneskesmugling

Et kraftigt argument for at modtagelsen af flygtninge skal ske med kvoter og direkte fra lejre, er at stoppe markedet for menneskesmugling. Om det vil lykkes ved, at man selektivt vælger mennesker til og fra på baggrund af for eksempel religion, kan der stilles mange spørgsmålstegn ved. Faktum er i hvert fald, at der her før det kommende folketingsvalg, er en overvægt af partier, som mener at flygtningekrisen skal håndteres langt væk fra den danske grænse.

Sammensætningen i folketinget bliver afgørende for håbefulde flygtninges fremtid

Helt afgørende bliver det altså, når sammensætningen af det danske folketing er sat. Hvem får regeringsmagten og hvor skal man hente sit parlamentariske grundlag? Vil socialdemokraterne gerne danne regering på røde mandater, så vil der givet vis skulle ske noget på flygtningeområdet, for at man kan få plads i statsministeriet. Vi må se, når stemmerne er talt op natten mellem onsdag d. 5. juni og torsdag d. 6. juni, samt her i tiden efter valget.

flygtningeflygtninge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *