Hvornår skal du vælge en fastmonteret toiletforhøjer?

m13

Der findes efterhånden mange ældre der vælger at købe en toiletforhøjer til deres badeværelse. Det giver også rigtig god mening, fordi en toiletforhøjer er et hjælpemiddel som mange har rigtig god gavn af. Derudover er det et hjælpemiddel, som – selv hvis du vælger den dyreste løsning – ikke koster over 1.000 kroner.

Tidligere var toiletforhøjere noget, som landets kommuner tit stillede til rådighed, men det er i stigende grad noget ældre selv køber. Enten af eget valg, fordi de ikke ønsker at vente på kommunens sagsbehandling – eller fordi kommunen ikke vil give bevilling på en. Der er også en anden detalje omkring hjælpemidler fra kommunen, og det er, at det som oftest kun er det der kaldes ”permanent udlån”. Derfor er den for det første ikke nødvendigvis ny, og for det andet har du den kun indtil kommunen eventuelt vurderer, at du ikke længere har behovet.

Toiletforhøjere kan opdeles i to kategorier

Selvom der findes mange forskellige typer på det danske marked, så kan de alle deles op i to primære grupper:

  1. Løse toiletforhøjere, som blot lægges oven på kummen, og som ikke kræver anden montering end at man strammer et par fingerskruer i hver side
  2. Fastmonterede toiletforhøjere, som helt erstatter det normale toiletsæde, og som spændes fast med skruer og møtrikker ned i toilettets to huller

Den første gruppe er selvsagt væsentligt hurtigere at montere end den anden gruppe. En fastmonteret toiletforhøjer er også dyrere, så hvornår skal du vælge den ene frem for den anden?

Er behovet permanent?

Der er forskel på om man har et midlertidigt eller et permanent behov for at gøre toilettet højere. Ældre vil ofte have et permanent behov, da de ikke har udsigt til at deres mobilitet bliver bedre med tiden. Har man i stedet behov for en toiletforhøjer på grund af en overstået operation eller en skade vil det ofte være et tidsbegrænset behov.

Ved det tidsbegrænsede behov giver det bedst mening at vælge en løs toiletforhøjer, som typisk koster omkring 300 kroner (prisen er fundet på LivetSomSenior.dk). Den er hurtig at montere, hurtig at fjerne igen, og så er den forholdsvist billig. Den er desuden nem at tage med sig hvis man skal i sommerhus eller ud og rejse, og har behov for at have en toiletforhøjer med sig rundt.

Er behovet imidlertidigt permanent kan man som regel lige så godt ofre pengene fra starten af, og få en toiletforhøjer der spændes forsvarligt fast til toilettet. Det giver en helt anden stabilitet.

Har du behov for armlæn?

Nogle har behov for støtte når de skal rejse sig. Det kan enten være i form af støttegreb der skrues fast på væggen, eller i form af indbyggede armlæn på toiletforhøjeren. Der findes nogle få løse toiletforhøjere med indbyggede armlæn, men de er sjældent særligt stabile. Når man presser mod de to armlæn med ens albuer og underarme kommer der nemlig et forholdsvist stort tryk, som toiletforhøjeren simpelthen ikke kan ligge stabilt fast under, hvis den blot sidder fast med en gummiklemme i hver siden.

En fastmonteret toiletforhøjer med indbyggede armlæn er derimod ret stabil, da den sidder skruet fast i toilettet på samme vis som et almindeligt toiletsæde.

Opsummering

Med den ovenstående vejledning har vi skitseret de primære forskelle, og forhåbentligt er budskabet gået forholdsvist klart igennem:

Har du kun et kortvarigt/midlertidigt behov for en toiletforhøjer kan du godt overveje den løse model, men det bedste valg er og vil altid være en toiletsædeforhøjer, som sættes fast med skruer og møtrikker i selve toilettet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *